Stilstaan bij het levenseinde Stilstaan bij het levenseinde
Misschien hebt u het  wel eens meegemaakt. Een dierbare overlijdt. Hoe diegene was als partner, ouder, kind of vriend  kunnen we vaak wel vertellen, maar hoe hij of zij was als gelovige…..?  Of welke wensen hij of zij had rond de uitvaart…?  Als predikanten na een overlijden samen met de nabestaanden een afscheidsdienst voorbereiden merken ze vaak dat nabestaanden vertrouwen op de kundigheid van de predikant. Er valt ook veel te regelen in korte tijd. Nadenken over een dienst, keuzes maken over liederen, Bijbelteksten, dat is moeilijk. En vaak is er dan ook nog onbekendheid met de kerk en met bijbel, zeker als de nabestaanden van de overledenen zelf niet (meer) in de kerk komen. Er is veel verwarring over wat wel en niet kan en dikwijls is er ook een kloof tussen de (veronderstelde) wensen van de nabestaanden en de overledene. Daarom heeft de Beraadsgroep Pastoraat (BP)een aantal bijeenkomsten gehouden in het voorjaar 2014 over dit onderwerp. Ook heeft de Beraadsgroep een document samengesteld waarop u al uw wensen en ideeën kwijt kunt. Dit document kunt u hier (als PDF) of hier (als Word document) downloaden.

Informatie bij de secretaris van de Beraadsgroep Pastoraat: