C7 - Het Kruis in het Christendom: van martelwerktuig tot symbool C7 - Het Kruis in het Christendom: van martelwerktuig tot symbool

Het Kruis. Hét symbool voor het Christendom, al eeuwenlang gekoesterd, vereerd én verworpen. Wat is dat voor teken, dat zowel gevoelens van verbondenheid en liefde, als gevoelens van weerstand oproept?  Hoe is het gekomen dat het kruis, een martelwerktuig, werd tot een symbool voor het Christendom?
In deze lezing bespreken we de ontwikkeling van het kruis in het Christendom, van de eerste eeuwen van onze jaartelling tot nu. Welke plaats had het in de kerk, in de kunst, in de theologie en in de beleving van mensen?
We staan ook stil bij onze persoonlijke beleving van het kruis: wat zegt het symbool ons vandaag de dag?

Begeleiding Ds. Erica Hoebe - de Waard
Datum Di 13 april 2021