C6 Verzet en Rede in tijden van nepnieuws C6 Verzet en Rede in tijden van nepnieuws

Suzan Neiman, filosoof, vindt dat Europa haar wortels weer moet vinden, weer terug moet naar de basis van openheid, tolerantie en redelijkheid.
Haar boek zet in met 'nepnieuws' en gebrek aan vertrouwen. Wat kunnen we doen in deze tijden van post-truth politics waarin overal nepnieuws opduikt? De machtsgreep van Trump kwam niet uit de lucht vallen. Decennia van leugens in de politiek - denk aan de 'rechtvaardiging' van de oorlog in Irak - hebben het idee ondermijnd dat er universele waarden bestaan waarvoor we ons schrap zouden moeten zetten. In dit essay stelt Susan Neiman, voortbouwend op de ideeën van Foucault en Kant, dat waarheid en rechtvaardigheid geen “kwestie van perspectief” zijn, zoals vaak wordt beweerd, maar universele waarden om voor te strijden. We gaan het boek bespreken en in gesprek over onze waarden en gedachten over de toekomst.

Ds. Erica Hoebe – de Waard
Do 13 december 2018