A6 Kanker in het gezin A6 Kanker in het gezin

Als kanker je gezin treft hoe geef je als gezin dan betekenis aan deze nieuwe situatie? Want kanker heb je niet alleen, kanker heb je met elkaar. Het nestelt zich diep in alle haarvaten van het netwerk en het systeem. Eerst overleven met elkaar en daarna komt pas het besef van wat precies heeft plaats gevonden. Maar wat is er dan gebeurd? Alles voelt anders. Durf je dat te delen met elkaar?
Arrien van Prooijen bespreekt met u de gevolgen van de aanwezigheid van kanker in het gezin. Dit wil zij vooral doen vanuit een perspectief van hoop, zingeving en verrijking. Er vindt namelijk een hertaxatie plaats en de waarden in je leven komen meer in beeld dan ooit tevoren. Zij vertelt haar verhaal vanuit de Contextuele Benadering van de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi Nagy.
“”Als kanker je gezin treft heeft elk gezinslid zijn eigen verhaal en elk kind heeft zijn eigen verdriet. Het grootste cadeau wat je (later) als ouders aan je kind kunt geven is de erkenning van de geleden pijn.”
Arrien van Prooijen (Master Contextuele Hulpverlening) is oncologie-verpleegkundige en Care consulent voor de stichting Care for Cancer. Tevens is ze docent aan de Chr. Hogeschool Ede, domein Gezondheidszorg en Sociale Studies.

Begeleiding Arrien van Prooijen-de Jong
Datum Do 21 maart 2019